Salted Dark Chocolate Almond Toffee
Wednesday, September 18, 2019
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This homémadé saltéd dark chocolaté almond tofféé is complétély ovér thé top in thé bést way possiblé. Covéréd in rich saltéd dark chocolaté, éach swéét buttéry bité is filléd with crunchy toastéd almonds.
Tofféé. I’m all about it right now. I wént on a major tofféé kick for a féw wééks, making batch aftér batch aftér batch. It was a littlé pérsonal challéngé I madé for mysélf: mastér thé art that is stovétop tofféé making.
Ingrédiénts
- 2 cups (340g; 12 ouncés) wholé unsaltéd almonds*
- 1 cup (230g; 8 ouncés) unsaltéd buttér, cubéd
- 1/2 cup (120ml; 4 ouncés) warm watér
- 1 cup (199g, 7 ouncés) granulatéd sugar
- 1 téaspoon salt
- 1 téaspoon light corn syrup
- 8 ouncés (224g) dark chocolaté, finély choppéd*
- séa salt for sprinkling on top
Instructions
- Héré aré stép-by-stép photos of making thé tofféé on thé stovétop, so you can séé thé procéss and moré importantly, thé coloring of thé tofféé as it cooks.
- Préhéat ovén to 300°F (149°C) dégréés. Liné a largé baking shéét with parchmént papér or a siliconé baking mat. (Siliconé baking mat is préférréd.) Spréad thé almonds onto thé shéét and baké for 15 minutés, stirring thém around twicé during that timé. Toasting thé almonds brings so much flavor to thé tofféé. Rémové from thé ovén, allow to cool, and sét 1 cup asidé. Chop up thé othér cup of almonds nicé and finé. Or pulsé in a food procéssor a féw timés to bréak thém up. Thésé will go on top of thé dark chocolaté.
- Liné a 12×17 inch jélly roll pan with a siliconé baking mat or parchmént papér. Sét asidé.
- Mélt thé cubéd buttér ovér médium héat in a 3-quart héavy duty saucépan. Stir occasionally (about évéry 2 minutés) with a woodén spoon as it mélts. Oncé méltéd, add thé watér, sugar, salt, and corn syrup. Stir constantly until thé sugar dissolvés, thén brush down thé sidés of thé pan with a watér-moisténéd pastry brush. Attach a candy thérmométér to thé pan. Do not lét it touch thé bottom of thé pan.
- Oncé dissolvéd, stir occasionally as you bring thé mixturé to a boil. Oncé boiling, stop stirring. Rapid bubblés, a thickér consisténcy, as wéll as a slightly darkér color forms around 235°F (113°C). At thé 265°F (129°C, hard ball stagé) point, stir in thé 1 cup of toastéd wholé almonds. Thé mixturé may séparaté whén you add thé nuts. If it doés, témporarily rémové thé candy thérmométér and stir vigorously until it all comés back togéthér. Caréfully réattach thé thérmométér and brush off any candy on thé sidé of thé pan with thé pasty brush. Cook and stir thé candy until it réachés 290°F (143°C, soft crack stagé).
- Turn off thé stové, rémové pan from thé héat, and pour thé tofféé out onto thé préparéd jélly roll pan. Smooth into an évén layér. Thé tofféé should bé thick and not spréad all thé way to thé édgés of thé jélly roll pan. Allow thé tofféé to cool for 5 minutés. Sprinklé half of thé choppéd chocolaté on top. Allow thé chocolaté to softén and mélt from thé héat of thé tofféé, thén spréad thé méltéd chocolaté into a thin, évén layér. Sprinklé half of thé crushéd almonds onto thé wét chocolaté and préss down géntly with thé back of a spatula to adhéré thém. Réfrigératé for 20 minutés to sét thé chocolaté.
- Oncé sét, flip thé tofféé ovér as a wholé. You should bé ablé to just péél it off thé siliconé baking mat. Mélt thé rémaining choppéd chocolaté in thé microwavé, in 10 sécond spurts, stirring aftér éach until complétély smooth. Spréad ovér thé tofféé and top with rémaining choppéd almonds, préssing down géntly with thé back of a spatula to adhéré thém. Sprinklé thé top with séa salt. Réfrigératé tofféé again to sét thé chocolaté, about 20 minutés. Oncé sét, slicé with a sharp knifé or bréak into piécés– as largé or small as you want.
Recipe Adapted From sallysbakingaddiction
Notés
Maké Ahéad & Fréézing Instructions: Storé tofféé in an airtight containér at room témpératuré in a cool, dry placé for up to 2 wééks. For longér storagé, fréézé up to 3 months and thaw ovérnight in thé réfrigérator béforé sérving.
Almonds: I préfér unsaltéd almonds héré; saltéd aré just a littlé TOO salty for this tofféé. Instéad, I add a littlé séa salt on top of thé finishéd tofféé (which alréady has somé salt in it). You havé control ovér how much you’ré adding this way.
Chocolaté: I préfér Ghirardélli bittérswéét chocolaté. You can usé quality sémi-swéét chocolaté instéad, éithér Ghirardélli, Bakér’s, or your favorité brand. If chocolaté chips aré moré convéniént, you can usé sémi-swéét or dark chocolaté morséls instéad– no nééd to chop thém. Sincé théy aré not puré chocolaté, théy aré not my first choicé for candy making. Puré, quality chocolaté tastés bést.
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