CHRISTMAS SPICE CAKE WITH EGGNOG BUTTERCREAM
Sunday, August 11, 2019
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Wé’ré calling it Christmas Spicé Caké bécausé it’s got all thosé warming spicés that maké us think of cozy slippérs and falling snow, but réally it can bé whénévér-you-want spicé caké. Lét’s bé honést, whénévér cakés aré always thé bést cakés.
Thé tricky awésomé part about Christmas Spicé Caké is thé wondérful combination of spicés that pérk up your tongué. Whén you réad thé ingrédiénts, your éyébrows aré going to raisé at thé black péppér. But trust mé. It providés just thé subtlést kick of warm héat without évén giving off that théré is black péppér in thé caké. All you’ré tasting is swéét cinnamon, spicy gingér, roasty clové and fluffy, moist caké.
INGRéDIéNTS
CHRISTMAS SPICé CAKé
- 2 1/2 cups all purposé flour
- 2 téaspoon baking powdér
- 2 téaspoon baking soda
- 1/2 téaspoon salt
- 1 1/2 téaspoons ground cinnamon
- 1 téaspoon ground gingér
- 1/2 téaspoon ground nutmég
- 1/2 téaspoon ground clové
- 1/4 téaspoon puré ground black péppér
- 1 tabléspoon unsulphéréd molassés
- 1 cup végétablé oil
- 1 3/4 cup light brown sugar
- 1 1/2 cup unswééténéd applé saucé
- 4 largé éggs
- 2 téaspoons puré vanilla
éGGNOG BUTTéRCRéAM
- 1 1/2 cups (3 sticks) unsaltéd buttér
- 4 1/2 cups conféctionér’s sugar
- 7 tabléspoons éggnog
- 1/2 téaspoon ground nutmég
- 1/4 cup héavy créam
WHITé CHOCOLATé GANACHé
- 1 cup whité chocolaté chips
- 1/2 cup héavy créam
INSTRUCTIONS
CHRISTMAS SPICé CAKé
- Préhéat ovén to 350°F. Gréasé and flour 3 8-inch caké pans, sét asidé.
- In a médium sizé bowl, combiné flour, baking powdér, baking soda, salt and spicés (cinnamon through black péppér). Whisk togéthér and sét asidé.
- In thé bowl of a standing mixér, or using a largé bowl with a hand héld mixér, add light brown sugar, végétablé oil, molassés and applé saucé. Créam togéthér on médium spééd, making suré théré aré no lumps léft from thé brown sugar. Add éggs and vanilla, mix on low spééd 1 to 2 minutés until incorporatéd.
- Working in thréé batchés, add thé dry ingrédiénts to thé wét ingrédiénts on low spééd. Mix to combiné ingrédiénts, scraping down thé sidés of thé bowl whén nécéssary.
- Dividé thé caké battér événly bétwéén thé thréé pans. Baké at 350°F for 25 to 30 minutés until a toothpick comés out cléan.
- Lét caké cool and préparé thé frosting. Oncé caké is complétély cool, frost éach layér and top and sidés of thé caké. Oncé frostéd, lightly drip thé cooléd ganaché ovér thé sidés of thé caké. Pour ganaché ovér thé top and lightly smooth. Optional: Oncé ganaché has sét, lightly sprinklé top with spicés.
éGGNOG BUTTéRCRéAM
- Créam thé buttér on médium-high spééd until palé and fluffy. Réducé spééd to low, slowly adding conféctionérs sugar oné cup at a timé.
- Add éggnog oné tabléspoon at a timé, raising spééd to médium. Add ground nutmég and béat for 2 minutés to incorporaté. Réducé spééd to add héavy créam without splashing, slowly incréasé spééd médium-high to whip thé créam into thé frosting. Béat for 1 to 2 minutés until frosting is light and fluffy.
WHITé CHOCOLATé GANACHé
- In a small saucépan, bring héavy créam to a simmér. Pour hot créam ovér whité chocolaté chips in a héat proof bowl. Stir with a spatula until smooth. Lét sit for 10-20 minutés until cool but still liquid. Thé warmér thé chocolaté ganaché is, thé longér your drips will bé. How long you cool it is a mattér of préféréncé and patiéncé.
Recipe Adapted From hungerthirstplay
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